στρώνουμε τραπέζι

το καλό φαγητό

φύτρα alfalfa

σπόροι alfalfa σε μπωλ διαμέτρου 10 εκ.

σπόροι alfalfa σε μπωλ διαμέτρου 10 εκ. (μεγαλώστε)

Το alfalfa είναι όσπριο, της οικογένειας των ψυχανθών (το άνθος του μοιάζει με πεταλούδα), ένα μικρό φασόλι, μισό περίπου σε μέγεθος από το σπόρο του σουσαμιού.

Είναι, μακράν, ο καλύτερος σπόρος που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε φύτρα, αφού εκτός από την υψηλή του αξία σε πρωτεΐνη, περιέχει βιταμίνες Α, Β, C, E και Κ καθώς και πολλά χρήσιμα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία.

DSC_0057 - BIS

η πρώτη ύλη (μεγαλώστε)

Για την ποσότητα που βλέπετε στις φωτογραφίες :

Πήρα 30 ml ή 25 περίπου γραμμάρια alfalfa.
Τα μούσκεψα σε νερό από φίλτρο ή εμφιαλωμένο (δηλαδή, χωρίς χλωρίνη και νιτρώδη κλπ) επί οκτώ-δέκα ώρες, όχι περισσότερο.
Τα στράγγισα καλά και για πέντε μέρες τα ξέπλενα κάθε πρωί με τον ίδιο τύπο νερού.

το μούσκεμα ολοκληρώθηκε, ώρα για ξέπλυμα-στράγγισμα

το μούσκεμα ολοκληρώθηκε, ώρα για ξέπλυμα-στράγγισμα (μεγαλώστε)

Ειδικά για το καλοκαίρι, καλά είναι να ξεπλένονται πρωί-βράδυ, για να μην χαλάσουν.
Το alfalfa, σπουδαία πηγή πρωτεϊνών, όπως όλα τα όσπρια, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, άρα χαλάει όπως το κρέας και με την αντίστοιχη μυρωδιά.
Ένας πολύ πρακτικός τρόπος είναι να βάλουμε τους σπόρους σε γυάλινο βάζο, αρκετά μεγάλο και να δέσουμε ένα τούλι στα χείλη του βάζου σφιχτά με λάστιχο.

DSC_0052

τα νεαρά φύτρα (μεγαλώστε)

Αυτό απλοποιεί την διαδικασία, αφού σε κάθε ξέπλυμα, ρίχνουμε από πάνω το νερό, χωρίς να μετακινήσουμε το τούλι, το οποίο βγαίνει μια και καλή στο τέλος των πέντε ημερών.
Για το στράγγισμα, γυρίζουμε το βάζο ανάποδα, πάνω σε μια πιατοθήκη.
Για να βλαστήσει το alfalfa, το βάζο θα πρέπει να βρίσκεται όλες τις μέρες σε σκοτεινό ντουλάπι ή σκεπασμένο μ’ένα σκούρο πανί.

DSC_0009b - BIS

τα φύτρα με τα δύο πρώτα φυλλαράκια, έχουν εκτεθεί, σε έμμεσο φωτισμό, έχουν την χλωροφύλλη τους και είναι έτοιμα για να τα φάμε (μεγαλώστε)

Η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί,όταν θα έχουν βγει τα δύο πρώτα (χλωμά) φυλλαράκια.
Καλά είναι, στη φάση αυτή να τα εκθέσουμε για 4-6 ώρες σε καλό φως (όχι στον ήλιο) ώστε τα φυλλαράκια να πρασινίσουν και να επωφεληθούμε και από την χλωροφύλλη τους.
Τα φύτρα χρειάζονται για να γίνουν πέντε μέρες (είναι το πιο χρονοβόρο φύτρο) .
Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ωμά, σε σαλάτες, σε χυμούς ή σκέτα με λάδι και λεμόνι.
Μπαίνουν ακόμη σε σούπες, πίτες κλπ, είναι όμως καλύτερα, για ευνόητους λόγους, να τρώγονται ωμά.

Οι φωτογραφίες είναι παραγωγής μας, μεγαλώστε τις.

AF78354A55086F2699B187F69707162A


Advertisements

1 σχόλιο

  1. Γεια σας, πολύ ωραίο το άρθρο σας.! Μήπως μπορείτε να μου πείτε από που να προμηθευτώ τους σπόρους αλφα-αλφα για φύτρα και επίσης τους σπόρους του δίκκοκου σιταριού αν γνωρίζετε. Ευχαριστώ πολύ, Ζωή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: