στρώνουμε τραπέζι

το καλό φαγητό

τάρτα με πράσα

(μεγαλώστε)




Για την ζύμη:
1         κιλό αλεύρι ολικής άλεσης
100   γραμμάρια λάδι
αλάτι (προαιρετικά)
3         φακελλάκια ξερή μαγιά (επειδή το ολικής άλεσης φουσκώνει λιγότερο)
Ζυμώνουμε στην μηχανή, στο πρόγραμμα ζύμης, ή στο χέρι. Αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη ώστε να γίνει όση είναι και άλλη μισή. Ανοίγουμε χοντρό φύλλο (8 χιλιοστά έως ένα εκατοστό). Λαδώνουμε τα ταψιά και ρίχνουμε αλεύρι ολικής άλεσης για να μην κολλήσει. Στρώνουμε το φύλλο στο ταψί και κόβουμε με μαχαίρι το γύρω-γύρω, ώστε να εφαρμόζει στο ταψί. Αυτά που κόψαμε, τα στρίβουμε και τα βάζουμε γύρω-γύρω ώστε να δημιουργηθεί ένας μικρός τοίχος από ζύμη που θα υποδεχτεί την γέμιση. Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη, ώστε να μην στεγνώσει η ζύμη και να φουσκώσει, μέχρι να διπλασιαστεί.

Για την ‘γέμιση’:
2          κιλά πράσα πλυμένα καλά και μέτρια κομμένα
3          καρότα ψιλοκομμένα
1/2     φλιτζάνι στιμμένη κάπαρη
1,5       κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
μια χούφτα μάραθο
μαύρο πιπέρι
κόκκινο καυτερό πιπέρι (προαιρετικά)
500   γραμμάρια ξερή μυζήθρα
Με την μυζήθρα και την κάπαρη, δεν χρειάζεται αλάτι
Βάζουμε τα πράσα και τα καρότα στην κατσαρόλα με λίγο λάδι και τα «φοβερίζουμε»  ώσπου να μαραθούν. Όταν κρυώσουν προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Όταν η ζύμη έχει διπλασιαστεί, την ψήνουμε για 15 λεπτά σε προθερμασμένο στους 180° φούρνο. Βγάζουμε από τον φούρνο, στρώνουμε από πάνω σπιτική σάλτσα ντομάτα, που να είναι πολύ καλά βρασμένη-πηχτή. Και από πάνω την ‘γέμιση’.
Ψήνουμε στην ίδια θερμοκρασία για 30 λεπτά ή όσο χρειαστεί, ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού.


Οι φωτογραφίες είναι παραγωγής μας, μεγαλώστε τις.

AF78354A55086F2699B187F69707162A


Σχολιάστε